Pentru unii oameni ca acest design
Interiorul sovietic nu este foarte popular
Cei mai mulți oameni visează doar să scape de lucruri care sunt vechi de mulți ani.
Conținut
Stilul rusesc. Interiorul și viața în primele decenii ale Uniunii Sovietice
Într-un rând cu astfel de stiluri populare de interior, cum ar fi baroc, modern, țară poate fi pus stilul rusesc, care corespunde epocii URSS. Designerii numesc adesea stilul interior sovietic un cuvânt pretențios «kitsch», care doslosloho înseamnă «ștampilat pentru a copia obiectul producției de profil scăzut». Începutul formării unui astfel de mobilier interior a început în anii ’20 ai secolului XX și nu s-a încheiat până în prezent dintr-un motiv simplu: oamenii care s-au născut și au trăit cea mai mare parte a vieții lor în uniune, nu pot accepta schimbările și își mobilează casele (se abțin de la remodelare), imitând cultura din vremea lui Brejnev, Hrușciov.
În primii ani de la schimbarea puterii de la regimul imperial la cel sovietic, oamenii nu au avut timp pentru tapet și rearanjarea mobilierului. Urbanizarea a început să aibă loc în masă, iar deficitul de locuințe a devenit acut. Dar autoritățile, neavând fonduri pentru construcția de locuințe noi, au decis altfel — să transforme fostele case bogate ale burgheziei în dormitoare, care până în ziua de azi se numesc «apartamente comunale». Caracteristica lor principală era prezența unei băi, a unei bucătării și a unui coridor comun. În fiecare dintre camerele de locuit se aflau uneori 5-7 persoane.
Acest design poate fi modernizat cu ușurință
Unele persoane care au locuit în perioada SS SR nu au decis niciodată să își schimbe în vreun fel locuința.
Vedeți, de asemenea, arcuri de gips-carton în sala cu propriile mâini: fotografii și instrucțiuni detaliate
Interiorul sovietic postbelic din anii ’40
Acțiunile militare pe teritoriul fostei URSS au lăsat urme nu numai în memoria oamenilor, ci și în viața lor de zi cu zi. Lipsa banilor, foamea a forțat oamenii să refuze excesele, interiorul apartamentelor din perioada postbelică este mai mult decât modest.
În astfel de apartamente, mobilierul ieftin a fost folosit în cea mai mare parte
Unii oameni pur și simplu nu aveau suficienți bani pentru a-și mobila apartamentele.
Designul s-a schimbat treptat.
Vezi și Culorile ușilor de interior: Se asortează cu podeaua sau cu pereții?
Design interior sovietic al anilor ’50-’60
Stilul anilor ’50-60 în designul interior al apartamentelor sovietice este izbitor de diferit de mobilierul din deceniile anterioare: populația și-a revenit după devastarea războiului și după consecințele acestuia. Designerii moderni clasifică această perioadă ca fiind «retro multifațetat», care este izbitor de diferit de minimalismul sovietic. Tipice pentru mobilierul de locuințe din această perioadă sunt următoarele elemente și soluții.
- O cantitate mare de lumină — draperiile masive, voluminoase și intimidant de întunecate au fost înlocuite cu perdele ușoare și translucide. Iluminarea artificială a depășit «doar o lampă sub tavan», candelabrele clasice în cascadă au fost completate de aplice de perete, lămpi de podea, lămpi de masă.
- Strălucirea culorilor — colțuri moi de un verde intens, perdele galben-lămâie și alte decoruri originale în nuanțe neobișnuite au transformat locuințele sovietice într-un mini studio de design.
- Mobilierul multifuncțional (canapea-canapea, fotoliu-canapea, masă pliantă) a completat interioarele din acea perioadă, datorită lipsei de spațiu de locuit.
Singurul lucru care nu exprima interiorul sovietic al anilor ’50-’60 pe fundalul celui modern era tapetul banal în dungi sau flori. Tapițeria mobilierului, cu excepția culorii sale strălucitoare, nu exprima nimic pe fondul general. Textilele au ajutat la diversificarea și decorarea interiorului. La modă la acea vreme erau țesăturile monocrome și țesăturile cu ornamente. Chiar și astăzi, în apartamentele oamenilor a căror tinerețe a trecut în anii ’60 ai secolului trecut pot fi găsite cuverturi de pat cu astfel de ornamente: motive vegetale, modele geometrice, decorațiuni simple ale țesăturii sub formă de tablă de șah, pomi de Crăciun, pătrate.
În acele zile, designul era plictisitor și monoton
Apartamentele unor oameni nu au fost actualizate niciodată până acum
Vezi și Pro și contra utilizării parchetului laminat în designul interior
Interiorul sovietic al anilor ’70
Generației tinere i se poate părea că în URSS, indiferent de deceniu (anii ’40, ’50, ’70), totul în case era la fel. Dar, oamenii care au trăit în perioada sovietică, își amintesc bine cele mai mici detalii ale interiorului. În anii ’70 ai secolului trecut a avut loc un progres în arhitectură — în orașe a început să se construiască case «Brejnevka», care aveau cel puțin 9 etaje, dotate cu noutăți confortabile — rampă de gunoi și lift. Autorii ideii au numit apartamentele din astfel de clădiri o versiune îmbunătățită a «Hrușciovilor».
Apartamentele construite în anii ’70 au între 1 și 5 camere, tavane joase și bucătării înghesuite (7-9 metri pătrați). Interiorul din «Brejnevoks» poate fi parțial familiarizat prin vizionarea filmului «Moscova nu crede în lacrimi»: tavane vopsite în alb, tapet cu model geometric sau tapet cu dungi maro deschis pe pereți, parchet de mesteacăn pe podea. Amenajarea livingului este nepretențioasă — la un perete se află un «perete» din plăci aglomerate, în fața lui — o canapea și două fotolii, alături — o măsuță de cafea sau o masă lustruită, care a fost desfăcută în vacanță. Dormitorul avea, de asemenea, o canapea, un trunchi de pat și un dulap voluminos.
În anii ’70 a început să se construiască case
Camera de zi este nepretențioasă — există un «perete» din plăci aglomerate la un perete și o canapea vizavi de el
Dormitorul avea, de asemenea, o canapea, un trunchi de pat și un dulap voluminos.
Pe pereți, în interioarele din anii ’70 trebuie să atârne covoare, în bufet — stau peștișori (de același albastru, care sunt încă păstrați de unii oameni), iar sub tavan scânteiază candelabrul cu trei etaje cu atârnături «sub cristal» (din plastic banal). Pereții din apartamentele din anii ’70 și ’80 sunt decorați cu calendare și postere ale artiștilor sovietici.
În acele vremuri totul era monoton și plictisitor
Pe pereți atârnau de obicei calendare și postere
Vezi și Cum să folosești stilul nautic în interior
Eleganță într-un interior sovietic
O mulțime de obiecte produse în perioada sovietică pot fi găsite doar în poduri abandonate sau în colecții rare. Dar nu numai obiectele de uz casnic provoacă surpriza sau râsul pe fețele tinerilor care trăiesc în secolul XXI. O mulțime de lucruri care odată păreau la modă și frumoase pentru oameni sunt acum numite prin cuvântul popular «epatage». Putem identifica 5 obiecte care provoacă cele mai multe surprize pe fețele tinerei generații.
Primul lucru care atrage atenția atunci când ne uităm la fotografiile din perioada URSS sunt covoarele de pe pereți, care conduc pe bună dreptate în ratingul de «epatage sovietic». Pânzele cu imaginea cerbului, naturile statice au fost folosite în scopuri decorative și… pentru a salva tapetul. De asemenea, motivul pentru decorarea originală au fost pereții reci (rolul de izolator de căldură) și vecinii zgomotoși (rolul de izolator de zgomot).
Designul sovietic îi face pe tineri să râdă sau să se mire
Designul sovietic poate fi modernizat
Există multe lucruri de neînțeles în acest design
Al doilea loc de onoare în clasamentul obiectelor epatetice din epoca sovietică a fost o mașină de cusut cu picior, care a servit ca «ajutor» în lucrul cu acul și ca loc de depozitare a pantofilor. De obicei, era acoperită cu o față de masă, după care dispozitivul se transforma într-o masă de lucru. Al treilea obiect care îi poate surprinde pe școlarii de astăzi este un televizor sau un radio pe picioare (ca un taburet).
A patra poziție a ratingului revine pe merit șervețelelor ajurate, care acopereau nu numai masa și scaunele, ci și televizorul și radiola menționate anterior. Începând cu anii ’30 ai secolului trecut, openwork-ul, adesea un decor făcut în casă, folosit ca decor pentru perne, partea superioară a dulapurilor și a bufeturilor. Închide partea de sus cinci bufete sau, așa cum se mai numește — «sideboard». Această piesă de mobilier servea ca loc de depozitare a seturilor produse de Fabrica de porțelan din Leningrad (sau a altor veselă festivă), a fotografiilor de familie și, uneori, a banilor. Astfel de lucruri erau așezate în partea superioară a bufetului, cu inserții de sticlă în uși — astfel încât toată lumea să poată vedea «bogăția» familiei, în partea inferioară a bufetului, în spatele ușilor de lemn, erau ascunse prosoape, haine și alte obiecte de valoare (de exemplu, Biblia interzisă sau borcane cu castraveți).
Pereții erau de obicei decorați cu tablouri, calendare sau postere
Tapetul era de obicei în dungi sau în culori florale
A se vedea, de asemenea, stilul german de țară în designul interior
Covoare pe podea
La menționarea sintagmei «covor în URSS» amintește imediat exact de veșmântul de perete, dar nu mai puțin populare în perioada sovietică erau covoarele de podea. De ce popularitatea lor a fost la vârf în anii 50-80 ai secolului trecut? Da, pur și simplu pentru că erau scumpe, iar dacă o familie își permitea să cumpere un covor, înseamnă că este prosperă și trăiește în bunăstare.
Adesea cumpărau astfel de covoare.
- Covoare de lână cu grămezi produse în Turkmenistan. Baza ornamentului covoarelor turkmene este «gel» (romburi, pătrate, poligoane).
- Produsele cu grămadă sau fără scame sunt fabricate în Armenia. Motivul principal al acestor covoare este o floare de lotus cu petale desfășurate.
- Covoare cu păr mătăsos fabricate în Azerbaidjan. Ele se disting prin ornamente geometrice unice, cele mai populare tipuri sunt «Kazakh», «Shirvan», «Kuba».
În plus față de produsele de producție din Asia Centrală în URSS au fost covoare populare realizate la fabrica VO «Vneshposyltorg» (produse jacquard cu grămadă de semi-lână), fabrica de covoare Obukhov (covoare cu grămadă cu două benzi), fabrica de covoare Almaty (covoare cu 4 culori cu tijă, cu piste netede cu tijă).
Dulapurile de perete conțineau, de obicei, fotografii
Dulapurile și dulapurile erau de obicei folosite pentru a adăposti principalele atracții ale familiei.
În mod obișnuit, designul sovietic era plictisitor și monocrom
Vezi și Designul unui dormitor îngust cu o fereastră la capăt
Design de apartament modern în stil sovietic
Țara, Provence, Art Nouveau — aceste stiluri sunt plictisitoare pentru persoanele cărora le plac experimentele neobișnuite. Interior sovietic într-o interpretare modernă — este pretențios și original. Într-una dintre camere sau în întreaga casă puteți crea o atmosferă a perioadei URSS din diferiți ani. Tabelul de combinații de culori vă va ajuta în acest sens.
Măslin, roșu, verde, burgundia
Albastru, albastru, alb, alb, bej
Designul sovietic poate fi modernizat cu ușurință
Covoarele erau de obicei atârnate pe pereți
Vedeți și Idei proaspete de design interior pentru apartamente mici
Concluzie
Istoria, oricare ar fi ea, este fundamentul prezentului. În URSS, oamenii își decorau casele în funcție de posibilitățile financiare, de moda vremii. Astăzi, interioarele sovietice sunt considerate o relicvă a trecutului, dar este destul de probabil ca moda tapetului în culori florale, a canapelelor luminoase și a covoarelor colorate pe pereți să revină.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023