Fiecare dintre noi încearcă să își facă locuințele confortabile, elegante și originale. O atenție deosebită este acordată ușilor. Dacă vă puneți imaginația, o ușă standard poate fi decorată destul de original și, în plus față de funcția pur decorativă, acest design va fi funcțional. Cum se fac arcuri din gips-carton în hol, fotografii ale modelelor populare de arcuri și metoda de fabricare a acestora vor fi discutate mai jos.
Conținut
Tipuri de arcuri și caracteristicile lor de design
Arcurile moderne au venit la noi din Asia, unde au decorat ușile fără uși.
Acum, tipurile și designul de arcuri s-au schimbat și au fost completate cu noi soiuri. Din toată varietatea de forme, se pot distinge câteva tipuri populare:
-
Un arc lat rotund sau pătrat este considerat un arc clasic. Acesta este folosit în principal pentru a mări vizual spațiul într-o cameră mică. Structurile rotunde sunt folosite pentru a delimita spațiul într-o garsonieră sau pe un balcon. Aceste modele se potrivesc perfect în stilul clasic cu tavane înalte.
16
15
Cele mai eficiente arcuri arată cel mai bine în bucătării și ca intrare în hol sau în camera de zi.
Vezi și Cum să faci jaluzele din tapet cu propriile mâini
Decorarea arcului
Arcul doar în acest caz va deveni o decorare a apartamentului, dacă îl faceți în așa fel încât să completeze stilul interiorului și să conțină trăsăturile caracteristice ale camerei. De exemplu, dacă designul holului este realizat în stil clasic, arcul este mai bine să se execute cu o curbă clasică.
Arcul din hol ar trebui să fie larg, numai atunci se obține efectul de extindere a spațiului și camera arată luxos și armonios. Deoarece deschiderile noastre standard sunt înguste, atunci pentru a crea un arc pentru hol va trebui să extindă acest pasaj. Pentru stilul high-tech nu există interdicții în proiectare: sunt permise deschideri de cele mai fantastice și originale forme, totul depinde de dorința dvs.
Important: cu deschideri în stil oriental cu arcuri domoale ar trebui să fie atent, este potrivit numai pentru stilul oriental al interiorului, în caz contrar, un astfel de arc va arăta ridicol.
13
Arcul portal este o opțiune foarte câștigătoare pentru proiectarea deschiderii. Acest arc simplu pătrat și mare se va potrivi oricărui interior și va arăta armonios în orice design, în plus, după cum puteți vedea din fotografie, acest arc contribuie la extinderea spațiului în camerele de zi mici. Adesea, arcul-portal este proiectat în interior în stilul Art Nouveau.
Important: cu cât este mai larg arcul — cu atât este mai îngustă deschiderea dintre camere, ceea ce înseamnă că designul camerelor adiacente ar trebui să fie cât mai aproape unul de celălalt, numai în acest caz puteți obține armonie în interior.
12
În plus față de ușile cu ajutorul arcurilor, puteți proiecta interiorul camerelor. Arcurile arată spectaculos în camerele mari, cum ar fi un hol sau o cameră de zi. Cu ajutorul acestui element puteți zona încăperea sau accentua o anumită zonă a camerei. De exemplu, arcul poate fi folosit pentru a uni zona de loggie și holul, arată rafinat și luxos. Cu ajutorul unui arc puteți delimita zona funcțională a camerei (dulapuri, rafturi) și zona de odihnă. Adesea, arcurile sunt instalate deasupra deschiderilor ferestrelor, în combinație cu arcuri similare în ușile de acces prind ansamblul general în designul holului.
Vedeți și Stilul interior: tipuri de soluții de design pentru casa dvs.
Instrucțiuni pentru realizarea unui arc din gips-carton în hol: fotografie și descriere pas cu pas a lucrării
Gips-cartonul este un material de finisare modern, cu ajutorul căruia puteți face aproape orice, cele mai complexe structuri din casă. Placa de gips-carton este o foaie comprimată din material natural — gips, este ușoară, plastică, ecologică și ieftină, de aceea este aleasă din varietatea de materiale de finisare.
Arcul din gips-carton prin propriile eforturi este o idee reală, chiar dacă proprietarul apartamentului nu a făcut-o niciodată. Dacă folosiți materialele, instrumentele și metodele potrivite, puteți realiza o astfel de construcție în câteva zile.
Materiale și unelte necesare:
- foaie de gips-carton;
- șuruburi metalice autofiletante;
- profile metalice;
- o pungă de chit;
- bandă adezivă din fibră de sticlă sau hârtie;
- creion, bandă de măsură;
- unelte electrice;
- cuțite, foarfeci de metal:
- mistrii, răzătoare;
- echipament de protecție personală.
10
În primul rând, trebuie să măsurați dimensiunile zonei alese pentru arc. Apoi, luați o foaie de gips-carton și, ținând cont de dimensiunile viitorului arc, desenați forma dorită a arcului. Acesta este un moment important, căruia trebuie să i se acorde o atenție maximă, pentru că de el va depinde rezultatul lucrării. Pentru a face circumferința bolții a fost ideală, o puteți desena cu un șurub autofiletant înșurubat pe placa de gips-carton cu o sfoară legată, astfel încât să obțineți un fel de circular. Cu cât raza bolții este mai mare, cu atât mai mare este lungimea de sfoară necesară.
Schema desenată se decupează cu ajutorul unui fierăstrău cu fierăstrău sau a unui fierăstrău special pentru gips-carton și este necesar să se fixeze cu grijă foaia pentru a evita rănirea sau deteriorarea. Important: în încăperile umede este mai bine să folosiți un tip de gips-carton rezistent la umiditate (foi de culoare verde deschis), astfel încât mai târziu forma și aspectul arcului să nu se schimbe.
Încadrarea
Pentru a realiza această construcție puteți folosi atât cadrul metalic, cât și cel din lemn, dar profilele metalice sunt cele mai convenabile pentru lucru, așa că le vom folosi pentru cadru.
Pentru cadru se folosesc profile metalice înguste, care se vând în orice magazin de construcții. Pentru început, se măsoară dimensiunile arcului, iar profilele sunt tăiate în funcție de dimensiuni.
Sunt necesare două profile de lățimea deschiderii și trebuie fixate în partea superioară. Pe ambele părți ale peretelui se fixează două profile cu o lungime corespunzătoare razei arcului. Pentru a fixa cadrul în peretele de beton, mai întâi faceți găuri, instalați dibluri și înșurubați șuruburi autofiletante și abia apoi fixați profilele așa cum se arată în fotografia de mai jos.
Fixarea panourilor
După ce ați instalat profilul metalic pe perete, puteți fixa prima secțiune de gips-carton. O șurubelniță cu cuplu reglabil este potrivită pentru acest lucru. Pentru plăcile cu o grosime de 12,5 mm se recomandă să alegeți șuruburi autofiletante 3,5×35, pentru plăcile subțiri se aleg șuruburi autofiletante corespunzător. Cealaltă parte a arcului se instalează în același mod. Este mai bine să înșurubați șuruburile autofiletante în așa fel încât platourile lor să rămână la același nivel cu peretele pentru a evita depresiunile sau cocoașele inutile. Această etapă este prezentată în fotografia de mai jos.
Important: pentru fiabilitatea construcției din gips-carton, este mai bine să înșurubați șuruburile autofiletante la o distanță de cel mult 15 cm unul față de celălalt.
Următorul pas este atașarea profilului curbat la arc. Pentru a face acest lucru, este necesar să se măsoare lungimea exactă a arcului și să se taie profilul metalic la dimensiune. Apoi, secțiunea este îndoită. Pentru a face acest lucru: se fac tăieturi incomplete cu foarfece metalice pe toată lungimea marginilor laterale ale secțiunii, așa cum se arată în fotografie. Distanța dintre tăieturi este de 10-13 cm. Dacă este necesar să se dea profilului o formă mai curbată, se fac mai multe tăieturi.
În continuare, trebuie să dați profilului o formă de arc de cerc și să îl atașați la zona inferioară a cadrului metalic cu șuruburi autofiletante. Dacă profilul în formă de arc se potrivește corect la circumferința arcului, acesta este fixat cu șuruburi autofiletante pe toată lungimea sa. Procedați la fel cu cealaltă parte.
Acum rămâne să fixați elementul curbat al structurii. Pentru a face acest lucru: măsurați dimensiunile acestei secțiuni și tăiați-o din gips-carton. Pentru ca foaia să fie curbată, vă sugerăm să folosiți următorul truc: la o distanță de 8-10 cm se fac crestături pe foaie, tăind stratul de hârtie, astfel încât elementul să se poată îndoi.
Important: crestăturile trebuie să fie făcute perfect egale și perpendiculare pe marginea laterală, astfel încât îndoirea să fie corectă.
Apoi, dreptunghiul crestat se aplică pe curbura arcului și se presează treptat împotriva acestuia. Este mai bine să se deplaseze în pași mici, astfel încât forma curburii să fie corectă.
După aceea, asigurați-vă că construcția este uniformă și că nu există denivelări sau piese în plus. Apoi, fixați foaia cu șuruburi autofiletante în partea de sus și apoi treceți la margini. Arcul este fixat cu șuruburi autofiletante la o distanță de 8-10 cm unul față de celălalt.
După lucrare, totul este verificat cu atenție, deoarece se întâmplă ca marginea secțiunii arcului să depășească marginile arcului, dacă se întâmplă acest lucru, excesul de gips-carton este tăiat cu un cuțit de construcție ascuțit.
Finisarea
Acum puteți trece la finisarea construcției. Mai întâi va trebui să acoperiți îmbinările și marginile construcției din gips-carton cu bandă de construcție din hârtie sau folie de fibră de sticlă. Apoi, trebuie să aplicați cel puțin 3 straturi de chit, iar după ce se usucă, șlefuiți bine suprafața cu șmirghel. După aceea, se verifică planeitatea suprafeței și puteți trece la vopsire.
După cum puteți vedea, dacă doriți să creați un astfel de element de interior nu este dificil, dar ca rezultat nu veți regreta efortul depus și veți fi mulțumit de noul aspect al apartamentului dumneavoastră!
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023