Pentru o muncă confortabilă este necesar:
- să se utilizeze un iluminat cu mai multe niveluri — la locul de muncă nu trebuie să fie singura sursă de lumină, se preferă cea generală și limitată, situată deasupra mesei;
- să se utilizeze un iluminat suplimentar — acesta îndeplinește o funcție practică și decorativă, care este importantă pentru o combinație birou-bibliotecă;
- alegeți lumina difuză — cu ajutorul plafoanelor sferice, conice, reduce sarcina asupra organelor de vedere;
- eliminați fluctuațiile — o tranziție bruscă de la lumină la umbră duce la oboseală rapidă, afectează bunăstarea generală, viteza de percepție a informațiilor;
- folosiți variatoare — acestea vă permit să obțineți o iluminare confortabilă în orice moment al zilei și particularități de vedere, economisiți energie electrică;
- evitați colțurile întunecate — zonele întunecate din cameră absorb vizual spațiul, îl privează de confort.
Nuanța inițială a luminii joacă un rol important. Luminoasă și rece — crește performanța, concentrează atenția, potrivită pentru prima jumătate a zilei. Caldă — relaxează, folosită mai aproape de seară.
Vezi și Flori în interior. Fotografii și recomandări
Conținut
Iluminarea și zonarea biroului
În condiții de casă sau de apartament, camera de lucru este împărțită în mai multe zone independente:
- de lucru — pentru un birou, masă de calculator;
- de odihnă — în ea se amplasează o canapea mică sau un fotoliu;
- sala de ședințe — necesară pentru întâlnirile cu partenerii de afaceri.
Un loc pentru odihnă presupune utilizarea luminii naturale. Dacă nu este suficientă, problema este rezolvată prin lămpi de tavan cu spoturi (unghi de dispersie de 30 de grade).
Cu aranjarea corectă a dispozitivelor, nu vor exista zone de umbră. Dacă proprietarul preferă să se relaxeze la lectură, atunci se preferă o lampă de podea, un sconce, o lampă de masă cu un abajur sau un iluminat decorativ.
Negocierile la domiciliu nu necesită o atmosferă strictă de birou. În zonă sunt permise lămpile cu o poziție joasă: lampa de podea sau plafonul cu o versiune lungă de pandantiv. Acestea acoperă un spațiu mic, ceea ce permite partenerilor să se concentreze asupra subiectului conversației, unul asupra celuilalt.
Iluminatul cabinetului stomatologic nu se practică în biroul de acasă, luminozitatea luminii depinzând de formalitatea întâlnirii.
Vezi și Idei interesante pentru decorarea unui abajur cu propriile mâini
Recomandări pentru iluminarea zonei de lucru
Concentrarea asupra procesului de lucru vă va permite să vă concentrați asupra procesului de lucru cu o lumină albă rece sau albăstruie. Pentru reprezentanții profesiilor creative necesită nuanțe mai calde de alb.
În cadrul vizibilității nu ar trebui să existe diferențe pronunțate de iluminare, altfel mutarea privirii în ambele direcții va duce la disconfort.
Vedeți și Decor de ferestre fără prea multe costuri și efort
Corpuri de iluminat și design interior
Pentru un birou de lucru nu necesită jocuri de umbră cu lumină, acest loc nu este potrivit pentru experimente. Prioritatea este acordată iluminării uniforme și monotone cu ajutorul candelabrelor cu plafoane transparente, oferind o lumină strălucitoare și directă.
În interior nu se folosește:
- candelabru de cristal — din cauza strălucirii;
- abajururi sau plafoane cu model în relief.
La modelele optime de lămpi de tavan se include un plafon-dom cu o parte convexă care privește în jos. În el este permisă sticla monocromă albă, albăstruie sau translucidă.
Vezi și decorul în stil Provence. Creați o atmosferă unică a Franței cu propriile mâini!
Selectarea și aranjarea lămpilor
Înainte de a crea designul final, trebuie să se ia în considerare viitoarea poziție a biroului în raport cu lumina naturală. Acesta ar trebui să stea cât mai aproape posibil, dar nu paralel cu ferestrele.
Sursa de lumină naturală (fereastra) ar trebui să se afle în partea stângă, și invers pentru stângaci. Acest principiu este utilizat atunci când se organizează iluminatul artificial suplimentar.
Lumina uniformă pe suprafața de lucru este asigurată de:
- un candelabru amplasat deasupra părții centrale — în cazul în care volumul acesteia este mic;
- 2-3 lămpi — deasupra unei mese lungi și voluminoase;
- iluminarea generală a biroului se realizează prin una sau mai multe lămpi de tavan cu lămpi perimetrale.
Înălțimea tavanelor depinde de luminozitate — cu cât sunt mai joase, cu atât mai moale trebuie să fie lumina superioară.
Varianta clasică de iluminat local este o lampă de masă. Uneori, pentru a îndeplini sarcina sunt potrivite fixate pe rafturi de aplice, sisteme suspendate, suspendate, aeriene. Acestea din urmă sunt considerate o alegere mai bună, având un impact mai mic asupra ochilor.
Lampa de masă are următoarele cerințe:
- asimetrică;
- reglabilă — cu posibilitatea de a schimba direcția fasciculului;
- între 40 și 60 W sau între 8 și 10 W pentru becurile cu LED.
Sursa nu trebuie să fie amplasată la nivelul ochilor. Nu trebuie să creeze strălucire pe documente, suprafețe de birou sau pe ecranul monitorului. Obiectele străine care proiectează umbre sunt îndepărtate în prealabil din calea fasciculului.
Vedeți și Creați cu propriile mâini decorațiuni de Anul Nou pentru casă
Lumină reflectată sau directă?
Cea mai bună concentrare se obține cu lumină directă și îngust focalizată, dar aceasta duce și la oboseală rapidă. Activitatea prelungită în aceste condiții este dăunătoare pentru sistemul nervos și organele vizuale.
Medicii sfătuiesc să folosiți lămpi de birou cu plafoane realizate sub formă de con, emisferă. Fasciculul de lumină este reflectat de pe suprafața lor și împrăștiat.
În cazul în care activitatea necesită lumină directă pentru anumite acțiuni, este mai bine să instalați o lampă suplimentară cu un plafon în formă de cilindru. Acesta trebuie să fie aprins în funcție de necesități și numai atunci când se efectuează sarcini, în combinație cu iluminarea puternică de deasupra capului.
Tipul de activitate dictează propriile standarde pentru iluminatul local:
- Pentru un birou de redacție sau de scris sunt necesari 600 până la 750 lux (1 unitate este egală cu 1 lumen / 1 metru pătrat);
- un colț de calculator nu are nevoie de iluminat localizat, ca într-o sală de clasă, din cauza strălucirii independente a monitorului;
- în timpul desenării, lumina locală este ridicată mai sus — pentru a mări volumul spotului luminos;
- în timpul scrierii, în locul lămpii de birou se utilizează suplimentar o iluminare de fundal a tastaturii;
- lucrul la bijuterii se realizează cu produse speciale care au un plafon dreptunghiular plat și un reflector, cu posibilitatea de reflectare și direcționare a fasciculului.
La birou, lampa se achiziționează cu un variator care permite reglarea puterii și a luminozității luminii în funcție de nivelul de iluminare naturală/artificială, de natura sarcinilor efectuate. Corpurile de iluminat ajută la selectarea individuală a condițiilor confortabile pentru fiecare persoană.
Vedeți și Cum să folosiți rafturile în interior
Costul aproximativ al iluminatului
Cât costă: calculul pentru iluminatul cu lămpi fluorescente în birouri se face conform algoritmului:
- o încăpere cu o suprafață de 100 m 2 necesită un standard de 200 lux (o cerință conform normelor SNiP);
- pentru a îndeplini această sarcină este necesar să se achiziționeze 17 corpuri de iluminat cu o putere de fiecare în 36 W;
- puterea totală a tuturor corpurilor de iluminat este de 0,6 kW;
- prețul mediu pentru 1 kWh este egal cu 6 ruble;
- 6*0,6*2142=7711 — pe an.
Ca o comparație, luăm lămpile cu LED-uri, care aparțin categoriei de dispozitive de iluminat ieftine, cu o durată de viață garantată de 30 de mii de ore. Pentru o suprafață similară vor fi necesare 7 unități (puterea fiecăreia este egală cu 40 W, totalul — 0,28 kW).
6*0,28*2142=3600 pe an.
Rezultatele finale arată clar că unitățile LED sunt de 2 ori mai eficiente decât becurile fluorescente. Eficiența lor generală crește de câteva ori datorită lipsei costurilor de eliminare, a duratei lungi de viață, a costurilor.
Vezi și Ce trebuie să știi despre designul pereților
Exemple de iluminat de succes
- Un birou executiv cu lumină moale și difuză ajută la desfășurarea negocierilor într-o atmosferă relaxată.
- Fotografie a unui birou-bibliotecă de acasă. Iluminat general pe tavan. Sursă de lumină puternică la locul unde se află biroul.
Vezi și Cum să folosești muluri în interior
Linia de jos
Ce fel de iluminat ar trebui să fie în birou:
- uniform;
- cu luminozitate moderată — pentru a reduce tensiunea asupra organelor de vedere;
- să combine localul și generalul.
Lumina directă poate fi utilizată doar atunci când este necesar, preferându-se o versiune difuză. Este permisă utilizarea de corpuri de iluminat de stil vechi — cu condiția ca acestea să se potrivească cu interiorul general. Divizarea zonală a studiului casei se realizează prin lămpi diferite, în conformitate cu scopul fiecărei părți a camerei.
Data publicării: 2-7-2022
Actualizare data: 2-7-2022